MONOK FÖLDJÉN KALANDTÚRA

3  nap és 2 éjszaka
AHOL A VILÁG VÉGÉT ÉR...
Egyéni túra, kizárólag 2 fő részére


A mon népség nagyszámú nemzetsége adta az egykori Dwarawati Királyság népességét. Sokan vélik úgy, hogy a monok Indokína legkorábbi nemzetségeinek egyike.  
Aztán a Khmer Birodalom terjeszkedése Angkorból, keletről nyugat felé, majd az e földre népvándorlással érkező thai nemzetségek kiszorították, avagy más esetekben maguk alá gyűrték, s ez által lassú beolvadásra késztették a mon nemzetséget.
Mindez 1000 esztendeje történt.
Kultúrájuk magas volt a maga korának színvonalán, például a mon írás rendjét vette át 1057-ben Anawrahta király,a Pagáni Királyságban,amely a burmai népek első nagy államisági formációja volt.
Mára a monok száma elapadt.
A korunk két állama, a Myanmar és Thaföld közti határmezsgyén élnek, s lélekszámuk, -már akik mai is mon nemzetségbélinek vallják magukat,- úgy 6000 főre tehető.
Ez a kirándulás vezet el eme szegletbe.
Az odaút hosszasan követvén a Kwai folyamát, valamivel több mint 300 kilómétere igényli az első napodat. Azonban az út során meg-meg állva sokszor fog a fotómasinád kattogni! A mon falu 400 m hosszú és kézimunkával megépített fahídja Thaiföld leghosszabbjának számít, mint fából készített átkelő.
A híd és a környező utcácskák visszahozzák a letűnt idők hangulatát.
A késő délutáni szobafoglalás és felfrissülés után, az estére felpezsdülő, híd menti varázsos hangulatú bazárban csatangolunk egyet. A hangulatos szállás, helyi ízlés szerint megépített fedele alatt hajtod majd álomra fejedet. Másnap reggel az itteni szokás szerinti népviseletbe öltözöl te is és a hídon elbámészkodunk a helybéliek életén. A templomba menő, portékáikat piacra vivő helyiek közt elvegyülve, az adományokat gyűjtő buddhista szerzetesek érkeztét fogod várni te is. Aprócska adományoddal mások örömére teszel. Fínomat ebédelhetsz a hídfő egyik szeglete kisvendéglőjében, miközben a pazar panorámában gyönyörködsz. Ebéd után egy motoros csónak kirándulás következhet. A falu nagy tavának közepe, annak mélyében az egykor elárasztott templomdombokat rejtegeti. Itt kikötvén, bőviben szolgálnak az izgalmas látnivalók.
Eltelvén a nap e sok látnivalóval, még egy csendes éjt eltöltvén itt, másnap a reggeli indulással a késő esti bangkoki érkezés történik majd meg.

Irj egy email –t ide : gabor.thailand@gmail.com

 

 

   Gab Gall        Web2: www.thaifold-gabibacsival.hu